Przepis na ciasteczka konopne
Przepis na ciasteczka konopne
Nadszedł czas na przepis na ciasteczka konopne!. Jeśli posiadasz w domu susz liści i kwiatostanów konopi oraz nasiona konopi jesteś w stanie samodzielnie przyrządzać rozmaite konopne wypieki. Pokazywaliśmy już, że pozyskanie masła konopnego jest wbrew pozorom stosunkowo łatwe. Przygotowanie ciasteczek w domowym zaciszu jest właściwie jeszcze prostsze. Warto pamiętać, że stosowanie konopi w kuchni pozwala wyciągnąć z tej wspaniałej rośliny o wiele więcej.
Przepis na ciasteczka konopne – składniki:
- 1 kostka masła prawdziwego lub opcjonalnie – masła konopnego, przygotowanego na bazie masła prawdziwego (przepis na takie zamieszczamy na końcu tego przepisu!).
- 200g mąki konopnej (najlepiej przygotowanej samodzielnie – z nasion konopi zmielonych w młynku)
- 200g mąki orkiszowej
- 8 łyżek cukru pudru (możesz zastąpić stewią lub miodem)
- 1 jajko do posmarowania ciastek
- prażone nasiona konopi siewnej (możesz nasiona konopi siewnej uprażyć z odrobiną soli na rozgrzanej patelni)
Przepis na ciasteczka konopne – krok po kroku:
- Mąkę konopną, mąkę orkiszową oraz cukier puder i masło przełóż do jednej miski.
- Z tych składników zagnieć ciasto tak, aby stało się jednolitą masą.
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej patelnię i upraż na niej nasiona konopi, które posłużą Ci do posypania nimi ciastek.
- Kiedy ciasto jest schłodzone podziel je na mniejsze kulki – wielkości orzechów włoskich. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz już nagrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Następnie użyj widelca do rozpłaszczania powstałych wcześniej kulek.
- Rozkłóć jajko i posmaruj nim ciasteczka. Posyp je prażonymi nasionami konopi
Piec około 15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni C.
I pamiętajcie! Nie bez powodu nasze babcie zalecały umiar w jedzeniu ciasteczek! Żeby Was brzuchy nie rozbolały 😉
Na zdrowie!
Przepis na masło konopne na bazie masła prawdziwego:
Przepis na masło konopne – składniki:
- 5-10g suszu kwiatostanów i listków konopi
- 4 szklanki wody
- kostka prawdziwego masła
Przepis na masło konopne – krok po kroku:
- Od suszu oddzielamy łodygi i nasiona (w miarę możliwości, jednak warto to zrobić). Susz siekamy drobno nożem lub mielimy w młynku.
- Tak przygotowany susz prażymy około 2 minuty na suchej patelni.
- W garnuszku zagotowujemy wodę.
- Do gotującej się wody wkładamy masło.
- Kiedy masło się rozpuści, dodajemy do niego uprażony susz konopny.
- Całość mieszamy drewnianą łyżką. Nasza mieszanka powinna gotować się na najmniejszym płomieniu przez około 60 minut. Nie wolno dopuścić do zbrązowienia suszu i masła.
- Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Całość przecedzamy przez gazę, aby odsączyć resztki wody.
- Wystudzone masło wkładamy do lodówki aby nieco stwardniało