Przepis na ciasteczka konopne

Przepis na ciasteczka konopne

Przepis na ciasteczka konopne

Przepis na ciasteczka konopne

Nadszedł czas na przepis na ciasteczka konopne!. Jeśli posiadasz w domu susz liści i kwiatostanów konopi oraz nasiona konopi jesteś w stanie samodzielnie przyrządzać rozmaite konopne wypieki. Pokazywaliśmy już, że pozyskanie masła konopnego jest wbrew pozorom stosunkowo łatwe. Przygotowanie ciasteczek w domowym zaciszu jest właściwie jeszcze prostsze. Warto pamiętać, że stosowanie konopi w kuchni pozwala wyciągnąć z tej wspaniałej rośliny o wiele więcej.  Przepis na ciasteczka konopne

Przepis na ciasteczka konopne – składniki:

  • 1 kostka masła prawdziwego lub opcjonalnie – masła konopnego, przygotowanego na bazie masła prawdziwego (przepis na takie zamieszczamy na końcu tego przepisu!).
  • 200g mąki konopnej (najlepiej przygotowanej samodzielnie – z nasion konopi zmielonych w młynku)
  • 200g mąki orkiszowej
  • 8 łyżek cukru pudru (możesz zastąpić stewią lub miodem)
  • 1 jajko do posmarowania ciastek
  • prażone nasiona konopi siewnej (możesz nasiona konopi siewnej uprażyć z odrobiną soli na rozgrzanej patelni)

Przepis na ciasteczka konopne – krok po kroku:

  1. Mąkę konopną, mąkę orkiszową oraz cukier puder i masło przełóż do jednej miski.
  2. Z tych składników zagnieć ciasto tak, aby stało się jednolitą masą.
  3. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Rozgrzej patelnię i upraż na niej nasiona konopi, które posłużą Ci do posypania nimi ciastek.
  5. Kiedy ciasto jest schłodzone podziel je na mniejsze kulki – wielkości orzechów włoskich. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz już nagrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  6. Następnie użyj widelca do rozpłaszczania powstałych wcześniej kulek.
  7. Rozkłóć jajko i posmaruj nim ciasteczka. Posyp je prażonymi nasionami konopi

Piec około 15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni C.

I pamiętajcie! Nie bez powodu nasze babcie zalecały umiar w jedzeniu ciasteczek! Żeby Was brzuchy nie rozbolały 😉
Na zdrowie!

Przepis na masło konopne na bazie masła prawdziwego:

Przepis na masło konopne Cannabis sativa L.

Przepis na masło konopne – składniki:

Przepis na masło konopne – krok po kroku:

  1. Od suszu oddzielamy łodygi i nasiona (w miarę możliwości, jednak warto to zrobić). Susz siekamy drobno nożem lub mielimy w młynku.
  2. Tak przygotowany susz prażymy około 2 minuty na suchej patelni.
  3. W garnuszku zagotowujemy wodę.
  4. Do gotującej się wody wkładamy masło.
  5. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy do niego uprażony susz konopny.
  6. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Nasza mieszanka powinna gotować się na najmniejszym płomieniu przez około 60 minut. Nie wolno dopuścić do zbrązowienia suszu i masła.
  7. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Całość przecedzamy przez gazę, aby odsączyć resztki wody.
  8. Wystudzone masło wkładamy do lodówki aby nieco stwardniało
Takie masło możemy zastosować do wypieków, różnych dań i deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *